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Clarifications on the Direct Tax Dispute Resolution Scheme, 2016 

 
The Direct Tax Dispute Resolution Scheme, 2016 (hereinafter referred to as ‘the 

Scheme’) incorporated as Chapter X of the Finance Act, 2016 provides an opportunity 

to tax payers who are under litigation to come forward and settle the dispute in 

accordance with the provisions of the Scheme. The provisions of the Scheme have been 

clarified vide Circular No.33 of 2016 dated 12.09.2016. Subsequently, further queries 

have been received from the field authorities and other stakeholders. The Central 

Government has considered the queries and decided to clarify the same in the form of 

questions and answers as follows.- 

 
Question No.1: There are cases where the Assessing Officer (AO) has made 

addition on account of provisions under section 9 of the Income-

tax Act, 1961 (the Act), which was later retrospectively amended, 

especially with regard to royalty and fees for Technical Services. 

What would be the position of the case of an assessee vis-à-vis the 

Scheme, where an addition has been made by AO before such 

retrospective amendment? Whether the case would be treated as 

one being in consequence of retrospective amendment and 

accordingly whether the assessee would be eligible to avail the 

benefit of the Scheme?  

 
Answer: As per clause (g) of sub-section (1) of section 201 of the Finance 

Act, 2016, ‘specified tax’ includes a tax which is validated by an 

amendment made to the Income-tax Act with retrospective effect. 

Hence, a case where an addition has been made by AO before such 

retrospective amendment and the addition has got validated by 

such amendment, is eligible to avail the Scheme provided a dispute 

in respect of such addition/tax is pending as on 29.02.2016.  

 



Question No.2: There are assessees who have filed writ petitions in Courts against 

the constitutional validity of retrospective amendment to the 

Income-tax Act. Can the assessees who have filed such writs in 

Courts still contest the constitutional validity of such 

amendments, even after availing the benefit under the Scheme? 

 
Answer: As per section 203(3)(a) of the Finance Act, 2016, where the 

declaration under the Scheme is in respect of specified tax and the 

declarant has filed any writ petition before the High Court or the 

Supreme Court against any order in respect of the specified tax, he 

shall withdraw such writ petition with the leave of the Court 

wherever required and furnish proof of such withdrawal along 

with the declaration filed under the Scheme. It is hence clear that if 

the assessee avails the Scheme, he cannot contest the constitutional 

validity of retrospective amendment in the High Court or Supreme 

Court.  

 
Question No.3: There are cases where assessees are in different stages of appeal for 

different years on similar issue(s). In such a situation, if an 

assessee avails the benefits of the Scheme for a particular 

year/years, whether the revenue would withdraw its appeal 

against the assessee, in the year(s) in which the assessee has got 

the relief? If such is the case, at what stage would the revenue 

withdraw its appeal?  

 
Answer: In respect of ‘tax arrear’, the Scheme is available only if dispute is 

pending before Commissioner (Appeals). Hence the question of 

withdrawal of appeal by revenue does not arise in such cases.  

In respect of ‘specified tax’, section 203(3) of the Finance Act, 2016 

states that the declarant before opting for the said Scheme has to 

withdraw his pending appeal or writ petition. It also states that in 

a case where the declarant has initiated or given notice for 

proceeding of arbitration, conciliation or mediation, he shall 

withdraw such notice or claim prior to filing of the declaration 

under the Scheme. The Scheme nowhere speaks of withdrawal of 

any appeal or proceeding by the revenue. Hence, the question of 

withdrawal of appeal by the revenue owing to opting of the 

Scheme by the assessee in some other year(s) on a similar issue 

does not arise.  

 



Question No.4: Can the tax payments under the Scheme be allowed to be made in 

instalments, as granted under IDS, 2016?    

 
Answer: Since, the date of making payment under the Scheme is provided 

in Section 204 of the Finance Act, 2016 itself, the tax payments 

under the Scheme cannot be allowed to be made in instalments. 

 
Question No.5: Whether an assessee is eligible to make a declaration in respect of 

‘specified tax’ where a dispute was pending as on 29.02.2016 in 

form of a reference made by AO before the Committee constituted 

by CBDT on 28.08.2014 under section 119 of the Act, but the final 

order determining the ‘specified tax’ thereon was passed after 

29.02.2016, and the appeal/writ/arbitration/conciliation/ 

mediation etc. in respect of the same was filed before 

commencement of the Scheme i.e. 01.06.2016? 

 
Answer: As per the provisions of the Scheme, a declarant may make a 

declaration in respect of a ‘specified tax’ for which a dispute was 

pending as on 29.02.2016. The term ‘dispute pending as on 

29.02.2016’ refers to the tax determined under the Income-tax Act 

or the Wealth-tax Act which has been disputed by the assessee.  In 

the above referred case, the specified tax has been determined by 

AO after 29.02.2016; hence the question of dispute pending in 

respect of such tax as on 29.02.2016 does not arise. Therefore, the 

assessee in the present case is not eligible to avail the Scheme. 

 
Question No.6:  Whether a penalty order under section 271C or 271CA of the 

Income-tax Act for which an appeal is pending with CIT(Appeals) 

is covered under the Scheme? 

 
Answer: As per the Scheme, ‘tax arrear’ in case of penalty is linked to the 

total income finally determined. Since, penalty order under section 

271C or 271CA is not linked to the assessment proceedings, such 

orders are not covered under the Scheme.  

  
Question No.7: Whether the cases in which, consequent upon search, assessments 

have been completed under section 143(3) of the Act shall be 

eligible to avail the Scheme? 

 

Answer: As the search cases are not eligible for the Scheme, an assessment 

made consequent to search under section 143(3) read with section 

153B of the Act is not eligible to avail the Scheme. 



Question No.8: Clause(5) of section 203 of the Finance Act, 2016, refers to deemed 

revival of ‘consequences’ under the Income-tax Act or the Wealth-

tax Act, as the case may be, under which proceedings against the 

declarant are or were pending. There is no explicit reference to 

deemed revival of ‘proceedings’. Please clarify? 

 
Answer: Clause (5) of section 203 provides that in a case where the 

conditions specified therein are not fulfilled, it shall be presumed 

as if the declaration was never made under the Scheme; therefore, 

in case of rejection of declaration, the proceedings pending against 

the assessee before issuance of certificate under 204(1) shall stand 

revived.  

 

  
(Dr. T.S. Mapwal) 

 Under Secretary to the Government of India 
 
Copy to: 
1. The Chairperson, Members and all other officers in CBDT of the rank of Under 

Secretary and above.  
2. All Pr. Chief Commissioners/ Pr. Director General of Income-tax – with a request to 
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DGIT (L&R).  
4. CIT (M&TP), CBDT. 
5. Web manager for posting on the departmental website. 


